activiteiten startpagina wijzigingen zeeuwse fossielen uitgelegd
prikbord bijeenkomsten excursies evenementen meer weten? vindplaatsen downloads ledenpagina bibliotheek links wie doet wat? info

    woensdag
    15 januari




overzicht bijeenkomsten

bijeenkomst 8 april 2006

Vandaag was het een keer op een zaterdag. De bijeenkomst was minder druk bezocht maar niet minder interessant. Mark is een erg enthousiaste spreker en de Latijnse namen vlogen om onze oren.
De volgende groepen passeerden de revue: Pinnipedia (vinvoetigen als robben, walrussen en zeehonden) en Balanidae (walvissen en vinvissen)
Ook kwamen we er achter dat kleur weinig te maken heeft met de ouderdom wat duidelijk werd geëllustreerd door een foto hieronder. Oorzaak van het verschil in kleur is dat in geval er sprake is van contact met de lucht waardoor het aanwezige ijzer oxideert en een bruine kleur geeft. De zwarte kleur ontstaat doordat er juist geen zuurstof aanwezig was.
Een handige tip is dat wanneer we iets vinden, het goed is wat van het omringende sediment mee te nemen om de laag en dus de ouderdom te kunnen determineren. Ook het profiel tekenen verschaft ons meer informatie over de plaats waar we iets gevonden hebben.
Na de lezing was er mogelijkheid tot determinatie van ieders vondsten wat erg grondig door Mark gedaan werd. Dit resulteerde in het iets uitlopen van de bijeenkomst (ik was 18:30 thuis) We hebben echter veel gezien en geleerd en zijn weer iets rijker.
Ook deze bijeenkomst was weer voor herhaling vatbaar.

een door Mark zelf in situ gevonden en samengesteld skelet verschillende kleuren bij ''n vondst bulla zelfde bulla wie weet wat dit is? (gevonden aan de Kaloot) wie weet wat dit is? (gevonden aan de Kaloot) wervel einde heiligbeen dolfijnenschedel-bovenaanzicht dolfijnenschedel-onderaanzicht heeft iets met de sexualiteit van het dier te maken kenmerkend oppervlak achterzijde bulla kaakonderdeel met daarin een kenmerkende groef wie weet wat dit is? (gevonden aan de Kaloot) recente wervels waarop duidelijk zichtbaar de breuklijn wervel compleet met het losgelaten onderdeel. Zie vorige foto onderdeel van de schedel schedel waarop duidelijk zichtbaar de rand plaats waar het vermoedelijk heeft gezeten teen perioticum perioticum vermoedelijk neushoornkies geheel versleten