activiteiten startpagina wijzigingen zeeuwse fossielen uitgelegd
prikbord bijeenkomsten excursies evenementen meer weten? vindplaatsen downloads ledenpagina bibliotheek links wie doet wat? info

    zondag
    10 december
overzicht excursies

zaterdag 5 juli 2008: bottenvistocht op de Westerschelde

13 een ongeluksgetal? Zeker niet voor de dertiende keer, dat het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW) onder deskundige leiding van Jaap en Anja Schot met de ZZ10 uit Zierikzee dagje korren in de put van Terneuzen. De eerste trek is het meteen al raak, de eerste botfragmenten en wervels van voornamelijk zeezoogdieren komen aan dek.
Na de korren enige keren heen en weer door de geul te hebben gesleept klinkt een luid gejuich onder de deelnemers. Een schedel van een spitssnuit-dolfijn (Choneziphius) valt op het dek. Het is het tweede exemplaar dat hier door de ZZ10 wordt opgevist en brengt het totaal voor de Genootschapcollectie op 6 schedels van deze Miocene dolfijnsoort.
Verder worden aangetroffen: een volledige Bulla (binnenoor klankkast) van de voorloper van de Groenlandse walvis, diverse wervels en schedelfragmenten en eveneens diverse goed geconserveerde binnenoor botten (Periotica Bulla's) van meerdere walvisachtigen, een rib van een Zeekoe, eveneens uit het Mioceen, een kleine stoottand van een Mammoet of Bosolifant en een fragment van een rendiergewei, het eerste exemplaar van deze locatie. Ook diverse interessante fossiele schelpen uit Mioceen en Plioceen werden geborgen. Ook de levende fauna liet zich niet onbetuigd, enkele grote tongen kwamen aan boord en ook een vijftal knorhanen en een wolhandkrab werden gesignaleerd. Veel sponzen en anemonen waren te bewonderen, misschien een teken dat de Westerschelde weer wat gezonder wordt? Een geslaagde dag, mooi afgerond met mossels en een wijntje.
Freddy van Nieulande (Conservator Zeeschelpen KZGW) Tel: 0118-601729
Mark Bosselaers (Conservator Zeezoogdieren KZGW)
Laatste foto's zijn van Mark Bosselaers. Zet de cursor op de foto en zie de benaming van het item.

BalaenopteraDextBullaVentral BalaenotusSinPerioticumVentral BalaenotusSinPerioticumVentralEnBulla ChoneziphiusRostrumDorsal ChoneziphiusRostrumSinLateral ChoneziphiusRostrumVentral HerpetocetusVentral MelanogrammusCleithrum MelanogrammusCleithrum MiosirenCosta MysticetiIndetCaudaleLateral MysticetiIndetCaudalePosterior MysticetiIndetCervicaleAnterior MysticetiIndetCervicaleAnterior MysticetiIndetThoracalePosterior RangiferGewei BalaenopteroideaSinPerioticumLateral BalaenotusSinPerioticumCranial BalaenotusSinPerioticumDorsal BalaenotusSinPerioticumLateroVentral BalaenotusSinPerioticumVentral BalaenotusSinPerioticumVentralDetCochlea HerpetocetusAnterior HerpetocetusLateral HerpetocetusMedial-cranial HerpetocetusVentral