activiteiten startpagina wijzigingen zeeuwse fossielen uitgelegd
prikbord bijeenkomsten excursies evenementen meer weten? vindplaatsen downloads ledenpagina bibliotheek links wie doet wat? info

    dinsdag
    25 juni
overzicht excursies

zaterdag 16 augustus 2008: excursie naar de Hooge Platen in de Westerschelde

Vandaag hebben we de Hooge Platen bezocht. De tocht stond al langer op het verlanglijstje van diverse mensen maar nu is het er toch van gekomen.
We werden ingescheept in Breskens (vanwege een communicatiestoornis tussen organisatie en rederij liep het wat stroef) op een oude visserskotter en voeren richting Hooge Platen alwaar we weer werden ontscheept via een smalle brug. Volgens zeggen konden we beter op blote voeten gaan maar ik heb mijn laarzen aangehouden en vond dat toch beter gaan. Er werd geadviseerd om niet op de ruggen tussen de poelen te gaan lopen maar het werkt juist beter om de poelen zelf te vermijden omdat daarin juist net onder de oppervlakte een zeer zwarte drab lag die vrij kwam zodra je er in liep. Aan de rand blijven dus. Ook lagen er vele plekken met veel schelpen die je zo kon oprapen en zag je de schelpen in de poelen beter vanaf de rand.
De tocht was gecombineerd met met een excursie van de WTKG (Stef Mermuys) en dus was er een gemengd gezelschap fossielenliefhebbers afkomstig uit het hele land. Ook waren er toeristen aan boord.
Op de Platen aangekomen was er eerst teleurstelling vanwege het geringe gehalte schelpen maar dit sloeg even later om in euforie vanwege de vondsten die we iets verder tegenkwamen. De rand van de Platen was schoon van schelpen maar het binnenste gedeelte dat lager lag dan de rand, lag vol met poelen en schelpen. Ook botten en haaientanden werden gevonden.
Ook hebben we nog zeehonden gezien. Mijn eerste keer dat ik ze in het wild zag en was een mooie ervaring.
Stef, Lex voor herhaling vatbaar zou ik zeggen ondanks de strubbelingen en de onklantvriendelijkheid.