activiteiten startpagina wijzigingen zeeuwse fossielen uitgelegd
prikbord bijeenkomsten excursies evenementen meer weten? vindplaatsen downloads ledenpagina bibliotheek links wie doet wat? info

    zondag
    22 december




overzicht bijeenkomsten

bijeenkomst 29 september 2006

Vanavond kan een ieder zijn of haar vondsten laten zien. Er zijn diverse mooie fossielen gevonden en de vakantiebestemmingen waren ook nu weer erg uiteenlopend. Hieronder een kleine opsomming van enkele vondsten van leden:

  1. Harry Raad heeft de Kluisberg (een 141 meter hoge heuvel) in de Vlaamse Ardennen beklommen. De Kluisberg is een zogenaamde “getuigenheuvel”.
    Getuigenheuvels vinden hun oorsprong in het Laat-Mioceen. Tijdens deze periode steeg de zeespiegel en kwam heel Vlaanderen onder water te liggen. De zanden die in deze periode zijn afgezet worden de zanden van Diest genoemd (Diestaan-zanden). Het bijzondere aan dit zand is dat het sterk glauconiethoudend is. Glauconiet bevat relatief veel ijzer. Toen de zee zich na het Mioceen definitief terugtrok naar het noorden, werden de afgezette zanden blootgesteld aan verwering. Het glauconiet oxideerde tot limoniet en de “roest” die aldus ontstond deed het zand tot ijzerzandsteen aaneenkitten. De ijzerzandstenen boden veel meer weerstand aan de latere erosie. Daardoor ontstond een typisch heuvellandschap. Op plaatsen zonder ijzerzandsteen werden die zachtere lagen immers weggespoeld. Deze heuvels zijn nu nog steeds in het landschap te zien. Deze getuigen van de Diestiaanzee worden getuigenheuvels genoemd.
    Bron: wikipedia
  2. Betty Ras is in de Eifel geweest en heeft daar vooral genoten van de natuur. Ze heeft hier een mooi fossiel gevonden.
  3. Peter Moerdijk heeft zijn aandacht deze zomer gevestigd op de zandstenen van het Zwin en geeft aan dat daar veel in te vinden is als je er wat extra aandacht aan besteed.
    Ook de grindhopen bij de grindwasserij Vlissingen kan interessante vondsten opleveren als bijvoorbeeld een zoetwaterslak viviparis en de epitonium of beter bekend bij de naam wenteltrap
  4. Riaan Rijken heeft de schelpenhandel te Yerseke bezocht en daar mooie vondsten van pecten en terebratula (Mioceen materiaal uit de Westerschelde) gedaan. Zie ook de foto's hieronder.
  5. Bert Wetsteijn heeft zich verdiept in het materiaal achter de duinen bij Cadzand. Hier is een nieuw natuurgebied van kunstmatige heuvels gemaakt met zand van de Zwarte Polder.
    Hij heeft hier eoceen zandsteen met spons gevonden.
    Ook is hij vanuit zijn werk op de Hooge Platen geweest en heeft daar Estonia gevonden (zie foto onder)
  6. Frans Frenken heeft op de Kaloot 2 zeehondentanden (zeldzaam volgens zijn zeggen), 3 haaientanden en een walvistand gevonden.
    Bij Yerseke heeft hij een mammoetkiesje gevonden van vermoedelijk een jonge mammoet
  7. Lex Kattenwinkel heeft wat materiaal meegenomen van Brunssum en is ook met “Natuur en zo” naar de Hooge Platen geweest en heeft daar ook Estonia gevonden als ook Capulus ungaricus (hongaars hoedje / zie foto's)
  8. Gerard Geuzeheeft een mooi fossiel in zijn verzameling gevonden: Nemocardium (zie foto)
  9. Hans van Tol heeft een zogenaamd “sandaaltje” (Calceola sandalina) gevonden
  10. Hans van Nieuwenhuize heeft veel mooie brachiopoden gevonden bij Lyon sur Mer (Frankrijk)
  11. Bart de Jong heeft aan de Kaloot een zaagje (Donax) gevonden maar dan zonder tanden
  12. Freddie van Nieulande is 6 uur bezig geweest met een reus (campanile giganteum) uit te hakken en heeft natuurlijk ook andere dingen gevonden (zie foto's)
  13. Zelf (Jan de Quaasteniet) heb ik een paar mooie ammonieten gevonden (Jura), een tweekleppige en veel brachiopoden in Arromanches (Frankrijk)