activiteiten startpagina wijzigingen zeeuwse fossielen uitgelegd
prikbord bijeenkomsten excursies evenementen meer weten? vindplaatsen downloads ledenpagina bibliotheek links wie doet wat? info

    dinsdag
    21 januari





Prikbord van de Werkgroep Geologie, hier kunt u uw vragen kwijt, foto's plaatsen etc.  mail me

PERSBERICHT
Natuurspreekuur op Terra Maris
woensdag 8 Augustus 13.30 uur

Op woensdag 8 augustus houdt Terra Maris in Oostkapelle in samenwerking met de Werkgroep Geologie van het Zeeuws Genootschap een gratis natuurspreekuur in de ontvangstruimte van het museum. Dit spreekuur loopt van 13.30 u. tot 15.30 u. Tijdens deze activiteit kunt u vragen stellen over uw natuurvondsten en –waarnemingen, met speciale aandacht voor strandfossielen. Op het spreekuur wordt steeds volop materiaal van de Zeeuwse stranden getoond. Deze keer aandacht voor stenen op het strand uit de Krijtperiode: vuursteen van meer dan 65 miljoen jaar oud. De ervaring leert dat bezoekers ook verrassende kennis inbrengen, wat deze activiteit extra aantrekkelijk maakt.


PERSBERICHT
Natuurspreekuur op Terra Maris
woensdag 11 Juli 13:30 uur

Op woensdag 11 juli houdt Terra Maris in Oostkapelle in samenwerking met de Werkgroep Geologie van het Zeeuws Genootschap een gratis natuurspreekuur in de ontvangstruimte van het museum. Dit spreekuur loopt van 13.30 u. tot 15.30 u. Tijdens deze activiteit kunt u vragen stellen over uw natuurvondsten en –waarnemingen, met speciale aandacht voor strandfossielen. Op het spreekuur wordt steeds volop materiaal van de Zeeuwse stranden getoond. Een bijzondere strandvondst is deze keer de graafgang van een zeepier van twee miljoen jaar oud. De ervaring leert dat bezoekers ook verrassende kennis inbrengen, wat deze activiteit extra aantrekkelijk maakt.


PERSBERICHT
Natuurspreekuur strandfossielen op Terra Maris
woensdag 9 Mei 13:30 uur

Op woensdag 9 mei houdt Terra Maris in Oostkapelle in samenwerking met de Werkgroep Geologie van het Zeeuws Genootschap een gratis natuurspreekuur in de ontvangstruimte van het museum. Dit spreekuur loopt van 13.30 u. tot 15.30 u. Tijdens deze activiteit kunt u vragen stellen over uw natuurvondsten en –waarnemingen, met speciale aandacht voor strandfossielen. Op het spreekuur wordt steeds volop materiaal van de Zeeuwse stranden getoond. Een bijzondere strandvondst is deze keer het 'Lösspoppetje'(foto), versteningen uit de bodem van onbekende ouderdom. De ervaring leert dat bezoekers ook verrassende kennis inbrengen, wat deze activiteit extra aantrekkelijk maakt.


zondag 11 maart 2012 (Peter Moerdijk)

Peter wil ons graag opmerkzaam maken op het gesloten zijn van ons favoriete strand 'De Kaloot' en wel van half maart tot oktober vanwege werkzaamheden aan de dijk. Laten we hopen dat deze werkzaamheden nieuwe vondsten opleveren

zie hieronder een krantenknipsel uit de PZC van 10 maart j.l.

Zie ook hier voor meer informatie



maandag 14 november 2011 (Ruud Lie)

Excursies 2012, langs deze weg wil ik polsen of er voldoende belangstelling is om volgend jaar excursies te organiseren naar:

Willen geinteresseerden zich bij mij opgeven en voor welke excursie zij geinteresseerd zijn!

Met vriendelijke groeten

Ruud Lie  Secretaris Werkgroep


dinsdag 8 februari 2011 (Ruud Lie)

Peter de Bruijn ons recentste lid per 1 januari, is de Van der Lijn Aanmoedigings Prijs toegekend

Na Freddy een tweede lid van onze werkgroep, dat onderscheiden wordt. Dat straalt natuurlijk ook een beetje op de Werkgroep af en zeker in contacten naar buiten.
De uitreiking vindt plaats op 26 maart om 11:30 uur.
Als er onder onze leden mensen zijn, die graag bij de uitreiking aanwezig willen zijn, neem dan contact op met Freddy van Nieulande en stem het met hem af.



zondag 30 januari 2011 (Jan de Quaasteniet)

voor de geinteresseerden onder ons een boek over Pterosauriërs

Pterosauriërs – van mus–grote knuffel tot prehistorische horror–ooievaar
De paleontologen dr André J. Veldmeijer van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en dr. Mark Witton van de Universiteit van Portsmouth (Engeland) hebben eigen nieuwe inzichten en de nieuwste wetenschappelijke bevindingen over 's werelds eerste vliegende gewervelde dieren ooit – 'pterosauriërs' ofwel 'vliegende reptielen' – verzameld en opgeschreven voor het Nederlandse publiek. Deze verre verwanten van de moderne reptielen leefden ruwweg 135 miljoen jaar lang tot ongeveer 65 miljoen jaar geleden. Pterosauriërs lijken op geen enkel dier dat we tegenwoordig kennen want toen ze uitstierven waren er geen overlevende afstammelingen.
In –Pterosauriërs. Vliegende tijdgenoten van de dinosauriërs–, een boek naar aanleiding van de tentoonstelling –Ptero–s boven Rotterdam – vliegende reptielen uit de oertijd– in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, worden de allernieuwste resultaten van wetenschappelijk onderzoek gebundeld, waaronder nieuwe inzichten over hun dieet, uiterlijk en voortbeweging. Hieruit blijkt vooral dat de verscheidenheid aan soorten enorm moet zijn geweest: van reuzen – de grootste vliegende dieren ooit – met een spanwijdte van meer dan 10 meter, goede lange afstand vliegers die mogelijk de hele aarde over zwierven tot relatief zware dieren met onderontwikkelde vleugels die helemaal niet zo goed konden vliegen – vergelijkbaar met onze kalkoenen en fazanten.
'De enorm snelle toename in wetenschappelijk onderzoek naar deze intrigerende dieren geeft ons ook steeds beter inzicht in de leefwijze. In tegenstelling tot de 'klassieke' visie dat ze allemaal viseters waren, weten we nu dat slechts een klein deel zeer gespecialiseerde groep vis gegeten moet hebben terwijl andere soorten van alles en nog wat op het menu moet hebben gehad: van vruchten tot schaaldieren tot kleine gewervelden – zelfs babydino's!' zeggen de auteurs.
Hoewel reeds lange tijd vermoed werd dat pterosauriërs, net als hun neefjes de dinosauriërs, eieren gelegd moeten hebben, is dit vermoeden slecht enkele jaren geleden bevestigd door de vondst van een drietal eieren uit Argentinië en China. 'Baby–pterosauriërs werden waarschijnlijk geboren uit eieren met zachte schalen' aldus Veldmeijer en Witton.
De tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, met levensgrote modellen en vele topfossielen uit verschillende Europese collecties, duurt nog tot 6 maart 2011.
Pterosauriërs. Vliegende tijdgenoten van de dinosauriërs
Auteurs: André J. Veldmeijer & Mark Witton, met bijdragen van Ilja Nieuwland
Categorie: dinosauriërs, paleontologie, fossielen, prehistorie
ISBN: 9789088900648
Taal: Nederlands
Vorm: Paperback
Omvang: 130 pagina's
Prijs: €27,50 (incl. BTW, excl. verzendkosten)
Te verkrijgen bij: sidestone
Meer info is hier te lezen



zondag 30 mei 2010 (Lex Kattenwinkel)

Oproep!


Verzoek vondst muizenkiesjes te melden
Velen van ons hebben bij het uitzoeken van gruis wel eens muizenkiesjes gevonden. In dat geval verdient het aanbeveling om contact op te nemen met Francien Dieleman van Naturalis. Zij is specialist op het gebied van kleine zoogdierkiezen.
Francien heeft onderzoek gedaan naar muizenkiesjes van onder meer de Kaloot en hierover onlangs een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het blad Cranium van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren. Ze heeft hierbij gebruik gemaakt van vondsten van enkele werkgroepleden. In Voluta verscheen eerder al een artikel van haar hand hierover (september 2008).
De onderzoekster wil graag zoveel mogelijk fossiele muizenkiezen van de Kaloot of andere stranden/vindplaatsen bestuderen, omdat dit mogelijk nieuwe wetenschappelijke gezichtspunten oplevert.
Francien Dieleman is bereikbaar via mail


donderdag 1 Oktober 2009 (Riaan Rijken)

Barnsteen als strandvondst? of toch niet ?
Lees er alles over op deze site


zaterdag 12 September 2009 (Freddie van Nieulande)

10 jaar Redt de Kaloot
Zaterdag 12 september is er een klein feestje aan de kaloot ter ere van het 10-jarig bestaan. hier vindt u meer informatie


16 augustus 2009 (Marco Faasse)

Staalslakken als oeververdediging?
Rijkwaterstaat heeft plannen vooroevers in de Oosterschelde te bedekken met staalslakken ipv natuurlijke materialen. Zie verder op de website van de PZC


2 augustus 2009 Te Koop (Jan de Quaasteniet)

Een in goede staat, Picard geologenhamer € 25,- compleet met nieuw leren beschermhoes (VERKOCHT)
  Interesse? mail me.


6 juli 2009 door Inge Heuff (bron: PZC) : Succes bij vissen naar fossielen op de bodem van de Westerschelde

ZIERIKZEE
Opnieuw is de zoektocht naar fossielen op de bodem van de Westerschelde een succesverhaal geworden.
Het topstuk was dit keer een schedelfragment van een nog niet eerder in Nederland gevonden soort van de spitssnuitdolfijn van zo'n acht miljoen jaar oud.
Maar ook het grote aantal vrijwel gave wervels van diverse walvissoorten waren meer dan welkom, evenals een fraai gehoorbotje van de Groenlandse walvis.
Het was voor de veertiende keer dat afgelopen zaterdag de ZZ10 van Jaap en Anja Schot uit Zierikzee op weg ging naar de Westerschelde.
Aan boord waren onder anderen een aantal conservatoren van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW) en (amateur)wetenschappers van Naturalis in Leiden. Het doel was met de mosselkorren fossiele resten van zeezoogdieren uit het eoceen tot mioceen, zo'n 55,8 tot 5,3 miljoen jaren geleden, op te vissen.
Bij elke trek stortten de korren hun oogst op het dek. Daarbij kwamen ook enkele resten van landzoogdieren naar boven zoals een scheenbeen van een jonge mammoet en een gave kies van een wolharige neushoorn beide uit het laat-pleistoceen (126.000-11.800 jaar geleden). Voor de meevarende deskundige op het gebied van landzoogdieren Dick Mol een leuke 'bijvangst'.
Het gebeurt wel vaker dat de jongere fossielen van landzoogdieren meegekord worden. De Westerschelde is een dynamisch gebied met een sterke stroom waardoor verschillende aardlagen hun geheimen prijsgeven.
Dat maakt het gebied zo aantrekkelijk voor een dergelijke onderzoekstocht. De Oosterschelde waar de familie Schot al bijna zestig jaar op fossiele landzoogdieren vist, geeft door verzanding steeds minder prijs.
Klaas Post, amateur-paleontoloog zeezoogdieren, en Mark Bosselaers, conservator fossiele zeezoogdieren bij het KZGW, bekeken bij elke trek de vondsten en wisten vrijwel direct bij welk prehistorisch dier het botfragment hoorde. Zij maakten meteen een schifting in de voor het Zeeuwse genootschap interessante stukken en de fossielen die belangstellenden aan het eind van de dag mee mochten nemen.
'Maar ook de honderdste wervel blijft interessant', zegt Post. 'Want die kan eerdere constateringen bevestigen of juist ontkrachten.'


21 juni 2009 de eerste zeeuwse mens (door Peter Moerdijk)

Het onlangs gevonden schedelfragment is een Zeeuws fossiel.
Het is 'niet onmogelijk' dat het in Yerseke gevonden is.
publicatie


4 mei 2009 Schelpenbeurs (door Freddy van Nieulande)

9 tot en met 10 mei: Schelpenbeurs in Antwerpen. Totaal 340 meter stands en dus al een groot succes.




22 maart 2009 Daar vraag je me wat (door Betty Ras)

In het natuurmuseum Terra Maris wordt iedere maand een middag georganiseerd voor mensen met vragen over natuurvondsten.
Zij kunnen hun gevonden materiaal laten zien en direct of na verder onderzoek een antwoord krijgen op de door hen gestelde vragen.
Betty Ras ontvangt en helpt de mensen in 2009 graag op de volgende datums:
8 april, 13 mei, 10 juni, 9 september, 14 oktober, 11 november en 9 december.
Adres Terra Maris: Duinvlietweg 6, Oostkapelle, tel: 0118-624244.
Zie ook de website van Terra Maris


2 november 2008 door Riaan Rijken



Op de expositie te Axel waren o.a. twee soorten buccinidae te zien, een was gedetermineerd als Volutopsius norvegicus. Hoe zit het werkelijk?
Naast Volutopsius norvegicus komt in Zeeland nog een andere verwante soort voor namelijk Anomalosipho altus.
Deze soort is evenals de Volutopsius buitengewoon zeldzaam en wordt als hij wordt gevonden bijgevolg haast altijd verkeerd gedetermineerd. In tegenstelling met V. norvegicus staat de Anomalosipho niet in de fossielenatlas, wel staat de soort afgebeeld in Wood. (als Trophon altus) Op foto is het verschil duidelijk te zien.
Anomalosipho altus: kleine top, slanke windingen die langzaam in grootte toenemen, dunschalig, soms zwakke plooien als bij Buccinum . Volutopsius norvegicus : grove ronde top, aanvankelijk slanke windingen die later snel in grootte toenemen, dunschalig, geen spiraalplooien. Van Anomalosipho altus werd ooit een gaaf exemplaar verzameld door Hans van de Tol tijdens een excursie van de werkgroep begin jaren '90 naar de zandsuppletie te Nieuwe Sluis (Zeeuws Vlaanderen). Het exemplaar komt van de Sluisse Hompels, thans in de collectie van Naturalis.


15 augustus 2008 door Alice Krull
Tentoonstelling 'Zand nader bekeken' door Alice Krull
Vanaf dinsdag 19 Augustus tot en met zondag 14 September kunnen we weer genieten van een schitterende tentoonstelling tot stand gekomen door Alice Krull in samenwerking met ´Het Vlaemsche Erfgoed´.
Let op! de naam is hetzelfde gebleven maar aan de inhoud van deze tentoonstelling is veel veranderd!!
Locatie: De Lutherse Kerk in de Molenstraat te Groede
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur
Op de open monumentendag op 13 en 14 September is de tentoonstelling op zaterdag en zondag geopend.
Men krijgt informatie over zand en mineralen en er zijn mooie foto´s te zien. ook zijn er gesteenten en mineralen te bezichtigen.


6 juli 2008 door Freddie van Nieulande
De opening van de tentoonstelling (klik op afbeelding voor meer informatie) heb ik mogen bijwonen, het is een kleine doch boeiende expositie, de moeite waard om te kijken als u in de buurt mocht komen.




30 januari 2007 door Ron de Vries
Mammoetkies gevonden op het strand van Rockanje




10 september 2006 door Gerard Geuze
Nassarius reticosus (vondst Gerard Geuze)


site WTKG


26 mei 2006 door Alice Krull
60-jarig jubileum van de NGV
In het gebouw NITG/TNO te Utrecht werd op 13 mei j.l. het 60-jarig jubileum van de NGV gevierd.
Ik was één van de leden die over de geologie in de hun hobby kwamen vertellen en laten zien waar ze mee bezig waren.
Mijn stand werd goed bezocht en er kwamen interessante en ook leuke gesprekken tot stand (ook over de Kaloot) waarbij ik zakjes met zand uitdeelde. Eén van de andere leden had trouwens prachtig materiaal van Zeeuwsch-Vlaanderen.
Bij deze gelegenheid werd ook het boek " de geologische stad - steeds natuursteen" aangeboden aan de medewerkers door de nieuwe voorzitter van de NGV Joost Vermee, zoals op de foto te zien is.
Namens de werkgroep Geologie heb ik een felicitatiekaart overhandigd, die direkt in de bestuursstand werd opgehangen.




20 mei 2006 door Freddie van Nieulande
Bezoek de Kaloot op 28 Mei a.s. in het kader van Week van de Zee flyer
hier kunt u de opdrachten vinden voor het strandjutten


14 april 2006 door Freddie van Nieulande
EXPO: WALVISSEN IN ZEELAND 15 SEPTEMBER TOT EN MET 5 NOVEMBER


In de collectie van het Zeeuws Museum is onlangs een bijzondere ontdekking gedaan van een walvisschedel die 5 miljoen jaar oud is, maar in evolutie vrijwel gelijk is aan de huidige vinvis.
In de tentoonstelling wordt de betekenis van deze vondst toegelicht en in kaart gebracht samen met andere vondsten van oerskeletten uit de Schelderivieren.
ZEEUWS MUSEUM
TIJDELIJK ADRES WONDERKAMER Bogerdstraat 33, Middelburg (tegenover de Abdij)
Tel. 0118-653000 website Zeeuws Museum


23 maart 2006 door Bram Goetheer
nog meer vondsten op de Kaloot: dit keer bewerkte vuurstenen (werktuigen) uit ons eigen verleden!

afslag.(LxB=42x29mm) kern vernieuwingsafslag. Mesolithicum ca. 6000 v. Chr.(LxB=48x39mm) afslag. Mesolithicum ca. 6000 v. Chr.(LxB=51x42mm) afslag. Mesolithicum ca. 6000 v. Chr.(LxB=59x23mm)


14 maart 2006 door Jennie Priester
weer een mooie vondst op de Kaloot: het is een afdruk van een zeeëgel in vuursteen. Vermoedelijke datering: Krijt




28 februari 2006 door Freddie van Nieulande
een zeer mooie vondst op de Kaloot: een huidplaat (schub) waarschijnlijk van een sunfish (Mola mola), de juiste determinatie moet nog gedaan worden met vergelijkend materiaal in musea.




3 februari 2006 door Harry Raad
voor de natuurliefhebbers onder ons, een persbericht: wandelingen langs de vloedlijn van de Oosterschelde lees hier verder
Inzender: Harry Raad


19 december 2005
Wie weet wat dit is? mail de webmaster je reactie die onder het artikel wordt geplaatst, of plaats je reactie in het gastenboek.

    


27 november 2005 door Freddie van Nieulande
Wie het weet mag het zeggen! mail de webmaster je reactie die onder het artikel wordt geplaatst, of plaatst je reactie in het gastenboek.

groeten Freddy van Nieulande

Harold van der steen vermeld een opmerkelijk fossiel van Liesel



In de (18e eeuwse) collectie van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen bevindt zich een voorwerp met enige gelijkenis De maatgeving is in centimeters.
Helaas zijn er geen gegevens meer voorhanden van vindplaats of naam tot nu toe is er geen etiket gelokaliseerd met betrekking op dit voorwerp opvallend is dat er ook in dit voorwerp een centrale opening is met een gladde cirkelvormige schijf en er rond de schijf ook de aanzet van de twee lobben nog waarneembaar is, die zo opmerkelijk zijn in het exemplaar van Liesel. Het zijaanzicht geeft aan dat de opbouw van de lagen zijn opgebouwd met in het midden een hoger liggend deel. Deze opbouw is vergelijkbaar het a.a. uitwerpselen van de baardworm Tasselia ordamensis.




27 november 2005 door Freddie van Nieulande
Uitzending 12 december Op 18 november zijn er door omroep zeeland opnamen aan De Kaloot gemaakt over schelpen van dit strand. dankbaar hebben zij daarbij gebruik gemaakt van mij en mijn schelpen.

groet Freddy